At tage sig af sine planter er mere end bare en hobby - det er et ansvar i vores optik. Men har man (endnu) ikke grønne fingre kan det virke en smule uoverskueligt - men fortvivl ej! I denne blog gennemgår vi alt hvad du skal vide om plantepleje.
Men hvorfor er plantepleje vigtigt vil du måske spørge? God plantepleje er nøglen til at sikre, at dine grønne venner trives og holder i lang tid, så du kan få gavn af alle de sundhedsfremmende egenskaber planter kan byde på!
I plantepleje beskæftiger vi os med disse praksisser:
Når du vælger en krukke til dine stueplanter, er det vigtigt at finde en, der passer til plantens størrelse og rodudvikling. Hvis potten er for lille, kan rødderne blive trængt, hvilket kan skade planten eller hindre dens vækst. Omvendt kan en for stor potte føre til overskydende fugtighed i jorden.
Krukker kommer enten som et lukket miljø eller med dræn. Krukker med dræn er klart mest begyndervenlige, da drænhuller i bunden kan sikre ordentlig dræning af overskydende vand, så du undgår at drukne dine planter, hvis du vander for meget. Dog er krukker uden dræn, altså det man kalder et lukket miljø, væsentligt pænere og i Plantekøb fører vi primært krukker uden dræn i vores sortiment.
Placeringen af dine stueplanter spiller en afgørende rolle i deres overlevelse og trivsel. Forskellige planter har forskellige behov for lysniveauet.
Placér planterne tæt på vinduer eller områder med god naturlig belysning. Største delen af alle planter kan lide indirekte lys og det har du sikkert hørt før. Men hvad menes der egentlig med det? Indirekte lys er det lys som kommer når planten ikke udsættes direkte fra solens stråler. Det er typisk tæt på et vindue og en smule ved siden af. En placering, hvor solens stråler ikke rammer planten direkte.
Som udgangspunkt må alle planter få direkte lys om vinteren, hvor solens UV indeks er lavt og dagene er korte, men om sommeren kan en eftermiddags sol gennem et vindue danne en "forstørrelsesglaseffekt", som let kan skolde planterne. Nogle planter som fx Strelitzia Nicolai kan tåle (og kræver) mere lys end andre. Andre skal blot have blot have en smule direkte sommersol og så er bladene stegte.
Undersøg de specifikke krav for hver plante og sørg for at placere dem i passende omgivelser. Mørke placeringer er den største begrænsing i forhold til, hvor du kan stille dine planter. Det er et fåtal af planter, som trives i mørke omgivelser, men der findes et par stykker.
En Monstera eller Opstammet Monstera kan vokse i næsten mørke og derfor er den en sikker plante til de mørke afkroge. Udover det, så er den også utroligt sejlivet vand angår under- eller overvanding. Leder du efter noget andet, som kan placeres mørkt - dog ikke helt lige så mørkt - så skal du se på en Kentiapalme. Denne plante skal ikke have direkte sol og kan trives med lave mængder af indirekte lys.
Nogle planter trives med masser af lys og her kan Strelitzia Nicolai nævnes, samt Gummitræer - både opstammede og snoet gummitræer. Husk på, at alle planter kan tåle direkte lys (og faktisk foretrækker), i de danske vintermåneder. Derfor er det også en god idé at have en sommer og en vinter plancering, hvor du bytter rundt på placeringerne om efteråret omkring medio oktober og så igen til marts/april.
Vanding er en afgørende del af plantepleje, men det er vigtigt at finde den rette balance. Overvanding kan føre til rådne rødder, mens undervanding kan få planten til at visne.
Undersøg vandingsbehovene for hver plante og følg anbefalingerne nøje. Nogle planter skal holdes let fugtige hele tiden som fx Ficus Audrey. Andre må gerne tørre ud mellem vandingerne som gummitræer og Violinfigener.
De fleste planter har godt af at tørre let ud om vinteren, hvor de ikke vokser eller bruger meget vand. At lade planterne tørre let ud gør det muligt for plantens rødder at kunne ånde og holdes sunde. Det er på denne tid af året man skal være særlig opmærksomhed på overvanding.
Lad jorden tørre lidt ud mellem hver vanding for at undgå overskydende fugtighed. Husk altid at mærk med fingeren om jorden er tør. Er den tør en fingerlængde nede så skal du vande. Bor du i et hjem med gulvvarme eller høj varme om vinteren har det indflydelse på vandingsbehovene. I nogle hjem kan vinterplejen næste være den samme som sommerpleje pga. høj varme fra fx. gulv og radiatorer.
Små planter skal vandes oftere end store planter, da deres potte ikke indeholder meget jord. Det er en god idé at sjatvande dine små planter om vinteren for at sikre, at du undgår overvanding. Hvis du ikke har en god vandkande anbefaler vi vores stilrene vandkander i både sølv og messing.
Husk, at selvom disse tips er generelle retningslinjer, kan individuelle planter have unikke behov. Det er altid en god idé at undersøge specifikke plejetips til de planter, du har derhjemme.
Fjernelse af visne blade og blomster kan også give dine planter et mere pænt udseende, hvilket er en bonus!
Når du passer på dine planter, er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle skadedyr eller sygdomme, der kan påvirke dem. Hold øje med tegn som gule eller plettede blade, hvide prikker eller små insekter på planten. Hvis du bemærker nogen af disse tegn, skal du handle hurtigt for at forhindre yderligere skader. Der findes forskellige metoder til bekæmpelse af skadedyr og sygdomme, herunder brug af naturlige midler som insektsæbe eller neemolie. Følg altid instruktionerne omhyggeligt og undgå overbrug af kemikalier for at beskytte både dig selv og miljøet.
Når du vælger planter til dit hjem, er det vigtigt at tage hensyn til lysforholdene og temperaturen i rummet. Nogle planter kræver masser af direkte sollys, mens andre trives bedre i skyggen. Derudover skal du også overveje størrelsen og plejebehovet for hver plante.
Et tegn på, at dine planter har brug for gødning, er når de viser tegn på næringsmangel som gulnede blade eller ringe vækst. Du kan også teste jordens næringsindhold ved hjælp af en pH-tester eller få vejledning fra din lokale planteskole. Generelt anbefales det at gøde dine planter omkring hver 4-6 uge i vækstsæsonen.
Den bedste måde at vande dine planter på er ved at give dem en god grundig vanding, indtil jorden er fugtig. Du bør undgå hyppige overfladiske vandinger, da de kan føre til rodskader og svagere rødder. Det er også vigtigt at lade jorden tørre let ud mellem hver vanding for at undgå oversvømmelse og rådne rødder.