Plantepleje

UDTØRRING

Mærkes bedst med din finger. Er jorden fugtig en fingerlængde nede, er det ikke helt tid til at vande. Omvendt er den tør skal stueplanten vandes. Har du en meget stor krukke med meget jord kan jorden sagtens være meget fugtig i bunden selvom den føles tør i toppen. Mærk efter langt nede i jorden for at danne dig et indtryk. Bemærk, at nogle planter har godt af at tørre lidt ud mellem vandingerne, fx. gummitræer, hvor andre skal mere eller mindre være fugtige hele tiden, fx. Strelitzia Nicolai.

Bladenes trivsel

Skal særligt plejes ved, at undgå de udtørrer eller, at der samles støv på bladene. I sidstnævnte tilfælde kan solen ikke kan penetrere bladene og give den livsvigtige energi. Brug en vandforstøver til at give bladene fugt – både sommer og vinter – og helst et par gange om ugen. Brug nedkølet kogt vand for at undgå kalkpletter på bladene. Støv fjernes forsigtigt med en fugtig mikrofiberklud.

Planter skal have lys

Dette råd er særligt gældende om vinteren, hvor dagene er væsentlig kortere og mere solfattige. Solen står lavt på himmelen og lyset koncentreres mod sydsiden af dit hjem. Planter som står mod et nordvendt lys vil i vintermånederne få meget lidt lys. En Monstera eller Kentiapalme er et godt valg her. Planten skal gerne have en “vinterplacering” tæt på et vindue. Planterne skal roteres 45 grader af og til for at hele kronen belyses. Dette er særligt vigtigt om vinteren.

LYSMANGEL

Ved lysmangel bliver bladene blege og i nogle tilfælde gule. Bladene kan også falde af. Symptomet kan ligne overvanding, men har ikke brune pletter, men en mere ensartet lys farve. Flyt planten til en mere solrig plads i et syd eller østvendt vindue. Undgå dog hård direkte sollys. Om vinteren skal bladene have mere sol pga. de kortere dage, så overvej en placering med meget sol her.

NÆRINGSMANGEL

Stueplanter har gavn af gødning i sommermånederne. Hvis du gerne vil have planten skal vokse kan du gøde den meget, samt give masser af sol og vand. Mangel på næring ses ved brune og gule misfarvninger. Planten ser “træt” ud og hænger lidt. Den er samtidig holdt op med at vokse og skyde nye skud.Planterne har ikke behov for gødning de første 6 måneder fra vores levering.

OVERVANDING

Overvanding kan give lysere/gullige blade med evt. mørkere/brune områder. På Ficus familien og Bananpalmen kan overvanding ligne udtørring, da begge tilstanden giver brune, tørre kanter på bladene. Ved overvanding er det typisk de nederste blade, som er påvirket. Brune kanter på bladene sammen med andre meget lyse blade er tegn på overvanding.Hold igen med vandet og lad jorden tørre. Sæt evt. planten i en position med mere lys for at fremskynde tørringsprocessen.Læg mærke til om der kommer “mug” på toppen af din jord. I så fald vander du den for meget.

SKADEDYR

Planter kan i sjældne tilfælde blive ramt af skadedyr, virus og svampe.Oftest ses det, som huller i bladene der er spist af små insekter. Ellers kan planten få hvide knopper af svamp. Mistænker du, at din planter er udsat for skadedyr, svamp eller virus, så kontakt os. Send et billede og en beskrivelse og vi vil forsøge at finde en måde at helbrede planten.

SOLSKADE

En solskade ses hurtigt, hvis planten har stået i direkte sol og ikke kan tåle til det. Den vil have brændte pletter af brune og grå farver, som ofte vil være sprøde og bryde igennem planten, så den får huller – næsten som var de lavet af tynd aske. Fortvivl ej, flyt planten væk fra vinduet og giv den noget vand. I nogle tilfælder vil bladene, afhængig af plante, blive grønne og hele igen. Er det ikke tilfælde skal de klippes af og give vej for et nyt skud på grenen.

UDTØRRING

Udtørring/mangel på vand ses ofte med tørre, bløde kanter, der har en brun farve. Udtørring kan minde om solskader, men skaderne symptomer på udtørring er oftest at finde i kanterne på bladene. Er du i tvivl så tjek om den står direkte eksponeret i solen og forsøg, at give den lidt mere vand. Mærk altid fugtigheden i jorden. Nogle planter vil få farven tilbage i bladene og andre vil forsat bære tegn heraf – selvom planten er rask. Man kan evt. beskære det udsatte blad. Giv planten mere vand i en periode for at stabilisere sig.Det anbefales altid, at planten forstøves med vand for at opretholde fugtigheden i bladene.

Ofte stillede spørgsmål

Læs her, hvordan vi pakker og sender små planter

KAN JEG BESKÆRE MIN PLANTE?
De fleste planter kan beskæres – særligt dem med gren. Gummitræer og violinfigen har godt af at beskæres med tiden. De nye skud vil som regel vokse vinkelret på den beskærede gren.

Nogle planter skal ligefrem beskæres løbende da de får nye skud og gamle misfarves. Fx. Musa Dwarf.
HVORFOR SPRÆKKER BLADENE PÅ MIN STRELITZIA NICOLAI?
Det er helt normalt med tiden. Hvis planten får træk kan det være med til at give sprækker. Samtidig har alder også en rolle her. Sprækker er et af de flotte karakteristika Stretlizia’en har.
HVOR MEGET SKAL JEG VANDE MIN PLANTE?
Det er meget individuelt og afhænger af størrelse, placering, potte, årstid mv. Det er dog ikke en svær disciplin og med lidt opmærksomhed på plantens velvære vil det nemt kunne lade sig gøre.

En rigtig god tommelfingerregel er, at mærke jorden en fingerlængde nede. Er der tørt skal der vandes.

Husk også at vanding kan ske over flere gang med mindre mængder – så er det lettere at dosere.

Vander du så meget, at bunden af krukke har flere cm. vand er der risiko for overvanding. Har krukken ikke dræn kan rødderne “rådne”. Har din krukke dræn og underskål er det et tegn på overvanding, hvis vandet begynder at løbe ud her.
DER ER MUG PÅ MIN JORD
Så har du overvandet planten og fugtigheden har været for høj længe. Bland jorden lidt og husk at dosere mængden af vand næste gang du vander din plante.

Jorden skal også gerne have lidt ventilation, så hold gerne vinduet lidt åben de dage du vander. Du skal være opmærksom på, at planten ikke får træk eller kold luft om vinteren. Det kan udtørre planten, men kan også give den “kuldechok”
SKAL JEG GØDE MIN PLANTE?
Gødning er en god idé i sommermånederne for at holde planten sund og sikre vækst. Det er dog ikke nødvendigt for alle planter. Violinfigen fungerer fint uden gødning med den rette mængde vand og sol. Hvis du ønsker din plante skal vokse, så giv den gødning en gang om måneden i sommerhalvåret.

Har vi leveret plante og krukke samlet vil jorden vi har brugt have nok næringstoffer til, at du ikke behøver gøde det første halve år.