Vælg den rigtige krukke til dine stueplanter

Du har endelig fundet din drømmeplante efter længere tids søgen. Du har måske brugt længe på at finde den plante, som passer ind i din indretning, men du har også skulle læse op på hvordan den skal plejes. Lidt af de samme overvejelser skal du gøre det ved valget af den rigtige krukke til dine stueplanter. Udover, at det æstetiske og proportionerne skal være på plads, er der også andre elementer som skal indregnes. Det er fx. om krukken skal have hul/dræn i bunden, skal man købe underskål eller skal det være et lukket system? Skal man købe leca kugler?

Vi vil i denne korte blog hjælpe dig igennem disse overvejelser og præsentere fordele og ulemper, så du finder den krukke som passer perfekt til din bolig og din plantes velvære.

Overvej størrelsen af ​​krukken i forhold til plantens rodnet

Det er vigtigt at vælge en krukke, som har en passende størrelse til plantens rodnet. Hvis du køber en af vores krukker vil vi altid have matchet den til plantens størrelse. På vores produktsider kan du vælge imellem de krukker, som passer til planten. Det gælder båse udseende, proportioner og plantes rodnet.

Plantens rodnet har en bestemt størrelse, når den kommer i plastikpotten fra gartneriet, men du skal også regne med at rodnettet vil vokse, som årene går og derfor skal der være plads nok. Og hvad er plads nok kan man være tilbøjelig til at spørge? Hvis plantens potte bliver for stor bruger planten mere energi på at udbrede rodnettet end, at fokuserer på væksten af blade og grene. Er potten for lille vil planten mistrives og rodnettet vil klumpe sammen og væksten vil stoppe.

Derfor er det en god idé at anskaffe sig en krukke, som er ca 7-12 cm bredere end plastik pottens diameter. Hvis plastikpotten har en diameter på 27cm skal du overveje en krukke med en diameter på op mod 40 cm.

Kan man plante direkte i potteskjuler?

Hvis du har til hensigt at plante din plante direkte i krukken med dens oprindelige plastisk potteskjuler skal du være opmærksom på, at rodnettet med tiden vil have for lidt plads til at vokse. Derudover er det ikke særligt kønt. Nogle planter, som fx. Strelitzia Nicolai vil ikke kunne udfolde sine nye skud, hvis rodnettet er for kompakt. Andre planter, som fx. Violinfigen, vil stoppe med at vokse nye blade.

Det er bemærkelsesværdigt, at en plante, som er gået i stå vækstmæssigt, vil kunne udfolde sig meget hurtigt, hvis den bliver udplantet i en god krukke.

Veitchia palmen

Sådan ser det ud, når en plante kommer i sin originale potteskjuler

Skal man vælge en krukke som har et hul/dræn eller som er lukket

En krukke, som har et huller i bunden har til effekt at overskydende vand kan løbe fra, hvis ellers jorden i sig selv har nok dræn i dets struktur. For at det overskydende ikke løber ud på guvlet skal man anvende en underskål. Nogle krukker kommer med en matchende underskål, andre kræver at man selv finder en man synes der passer. Dette kan være en god løsning, hvis man ikke har meget erfaring med pleje af planter og skal have lidt "ekstra sikkerhed".

Dog synes vi, at krukker som ikke kommer med underskål, men er det hvad man betegner som et "lukket system" har andre fordele. For det første synes vi at det er pænere og giver et bedre look til planten. Udover det, så kan planten optage vand i bundet, som et reservoir/depot og kan hjælpe med at bidrage rodnettet med fugt over længere tid. For at sikre, at plantens rodnet ikke drukner, hvis du vander for meget, så kan man anvende Leca kugler, som er små brændte lerkugler, som man hælder i bunden af krukke og som har til funktion at adskille rodnettet fra det overskydende vand. Leca kugler absorberer vand og bidrager til langsom fugtudgivning.

Terrakotta krukker med underskåle

Kinesisk keramik lille

Vores kinesiske keramik krukker, kommer som et lukket system.

For krukker med et lukket system skal du være sikker på, at krukke er glaserede eller overflade behandlet, så den er tæt og ikke kan frigive fugt. Hvis det ikke er tilfælde, som med fx. gamle vintage krukker, som vores kinesiske keramik krukker  så kan du overveje at imprægnere dem med Vandglas og/eller indsætte en plastikpose i krukken for at sikre at vandet ikke trænger igennem. Du kan også indsætte et lag af kork mellem gulv og krukke for at sikre, at gulvet ikke ridses, men også at overskydende fugt ikke har direkte kontakt med gulvet og kan forsage fugtskader på gulv.

Krukker til udendørs brug

Krukker som skal bruges til haven eller terrassen skal være frostsikre - det skal man altid undersøge inden købet. Frost kan ekspandere indholdet og jorden i krukken og medfører at krukke revner, når det er frostgrader. Krukken kan også have små riser og huller, hvor vandet som indfinder sig, kan udvise sig ved frostgrader.

Krukker til haven bør også have et hul, så når det regner meget, at vandet kan løbe fra. Hvis det er til haven, hvor underlaget er jord eller græs, så behøver du ikke en underskål. Er det til fx. terrassen eller et underlag, som er sårbart, så skal du også anvende en underskål.

Vores anbefaling til din bedste krukke

Vi anbefaler, altid krukker i et lukket system da det er pænest. Vi er mest vilde med krukker i lysegrå farver, da det passer godt med danske danske boligindretning og planternes flotte stammer. Vi er særligt vilde med vores kinesiske krukker, som alle er mellem 50-100 år gamle, og som er et møbel i sig selv. En flot stor plante kræver en flot store krukke.

Er du i tvivl om dit krukke valgt er du altid velkommen til at kontakte os.

 

Hvordan vælger jeg den rigtige størrelse krukke til min plante?

Det er vigtigt at vælge en krukke, der passer til størrelsen på din plante. Som tommelfingerregel skal du vælge en krukke, der er cirka 2-4 cm større i diameter end plantens nuværende rodmasse.

Hvad er de bedste materialer til udendørs krukker?

Krukker lavet af terrakotta, fiber ler eller keramik er gode valg til udendørs brug. Disse materialer tillader luftcirkulation og dræning, hvilket hjælper med at forhindre råd og fugtproblemer.

Hvordan undgår jeg overvanding af mine planter i krukker?

Det er vigtigt at kontrollere jordfugtigheden regelmæssigt ved at stikke en finger ned i jorden. Hvis det føles fugtigt, skal du vente med at vande igen. Overvanding kan føre til rådne rødder og andre problemer.

Kan jeg bruge indendørs krukker udenfor?

Nogle indendørs krukker kan bruges udenfor, men det afhænger af materialet og vejrbestandigheden. Sørg for at læse producentens anbefalinger eller spørge i butikken for at sikre dig, at krukken kan modstå udendørsmiljøet.

Skal jeg bruge speciel jord til mine planter i krukker?

Ja, det anbefales generelt at bruge pottemuld eller en blanding specielt designet til containere. Denne type jord giver god dræning og næringsstoffer til planterne i krukkerne.